Gezwollen voeten en enkels kunnen velen oorzaken hebben. Deze gaan we uitgebreid bespreken in deze blog. Echter zijn vele oorzaken wel te herleiden naar een niet-optimaal werkende bloedcirculatie in de benen. Resock Compressiesokken stimuleren de bloedcirculatie en werken tegen de zwaartekracht. De verdeelde druk zorgt ervoor dat afvalstoffen en vocht uit je voeten wordt afgevoerd. Hierdoor kan je de verlichtende werking merken en kan je dikke voeten en enkels voorkomen. Compressiesokken zijn uitgebreid bewezen in wetenschappelijke studies, lees hier meer over de technologie erachter.
De voordelen van Resock Compressiesokken op een rij:
- Minder vermoeide benen
- Voorkom blessures & spierpijn; sneller herstel
- Comfortabele pasvorm
- Preventief tegen spataderen, verlichting bij rusteloze benen
Velen mensen kennen het; dikke voeten. Het fenomeen is erg vervelend, zo kan het pijnlijk zijn, maar de zwelling kan ook voor hinder zorgen met het dragen van schoenen. Het is logisch dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. In dit artikel bespreken we 10 oorzaken en oplossingen, welke jij mogelijk kunt toepassen om weer wat comfort terug te krijgen!
10 mogelijke oorzaken en oplossingen voor dikke voeten en enkels
- Het warme weer
Met warm weer, krijgt je lichaam het heet. Deze warmte probeert het lichaam kwijt te raken. Dit doet het lichaam door aderen wijder te maken. Hierdoor wordt er o.a. meer bloed aangevoerd naar je onderlichaam en daarmee dus ook je voeten. Als er na het warme weer, weer spraken is van afkoeling (bijvoorbeeld in de avond), dan gaan je aderen weer terug naar de normale omvang. Echter kan het zo zijn, dat je lichaam niet in staat is al het bloed weer volledig terug te pompen. Dit kan resulteren in vochtophopingen, oftewel dikke voeten en enkels.
Oplossing:
-Drink water. Door water te drinken kan je lichaam beter in staat zijn vocht af te voeren.
-Take it easy met zout. Zout zorgt ervoor dat vost zich meer vasthoudt in je lichaam. En dat vocht kan zich dus ophopen in jouw benen.
-Beweging. Zorg voor beweging, dit komt de bloedcirculatie ten goede.
- (Te) weinig beweging
Om door te gaan op het laatste punt in de vorige alinea, zowel te lang achter elkaar zitten of te lang achter elkaar staan kan ervoor zorgen dat jij dikke voeten en enkels krijgt. In beiden gevallen maak je onvoldoende gebruik van je kuitspieren.
Kuitspieren helpen normaal gesproken namelijk bij het omhoog pompen van zuurstofarm bloed, waardoor het uit de benen gaat, dit doet het door samentrekkingen van de spier. Wanneer je lang staat of lang zit, dan maakt de kuitspier maakt niet genoeg samentrekkingen om mee te helpen in het omhoog pompen van bloed. Dit kan resulteren in vochtophopingen.
Oplossing:
-Meer bewegen. Zoals hierboven ook beschreven wordt, zorgt beweging ervoor dat de bloedcirculatie bevorderd wordt.
-Het dragen van compressiesokken, omdat deze een verdeelde druk op je onderbeen geven (zoals je kuiten). Dit ter verbetering van je bloedcirculatie.
- Het dragen van verkeerde schoenen en/of schoenmaat
Wanneer jouw schoenen niet helemaal lekker zitten en/of een beetje knellend aanvoelen kan dit zomaar de reden zijn voor je opgezwollen voeten en enkels. De oplossing is vrij simpel! Probeer een andere set schoenen voor een dag en bekijk het verschil.
- Osteoartritis als oorzaak
Artrose is een vervelende aandoening waarbij kraakbeen steeds minder goed gaat werken en met de tijd zelfs helemaal kan verdwijnen. Osteoartritis is een vorm van artrose. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen steeds minder goed gaat werken en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. Wanneer osteoartritis in de voet zit, betekent dit dat het kraakbeen in de voet steeds minder goed gaat werken. Onderstaand filmpje legt het concept van osteoartritis uitgebreid uit.
Oplossing:
-Bezoek een arts, deze kan een diagnose maken en mogelijke verdere hulp aanbieden.
- Ontstekingen
Een ontsteking ontstaat vaak door een infectie, ontstekingen kunnen leiden tot verdikte voeten en enkels. Een voorbeeld van hoe een infectie in je voet kan komen, is door blaren en wonden. Wanneer je geen last hebt van zenuwproblemen zal je dit vaak vanzelf opmerken aan je voet. Echter, als je last hebt van zenuwproblemen, is het aan te raden regelmatig je voeten te controleren op wondjes en plekjes.
Oplossing:
-Bekijk regelmatig je voeten en controleer ze op eventuele wondjes en blaren. Zo kun je ook in de gaten houden of een wondje gaat ontsteken.
- Blessure aan de enkel
Nog een oorzaak kan een blessure aan de enkel zijn. Zo wordt bij een verstuikte enkel of (in)gescheurde enkelbanden de enkel vaak dik en gaat dit vaak ook niet onopgemerkt.
Oplossing:
-Ga direct langs een arts wanneer je er erge last van hebt, of wanneer de enkel blauw uitslaat. Die kan je helpen met een diagnose.
-Wanneer je de enkel verzwikt, trek dan niet meteen jouw schoenen uit. Hierdoor kan de enkel alleen maar meer opzwellen.
-Houd je enkel hoger dan de rest van je been, hierdoor kan er minder vocht in de enkel komen en zal de zwelling minder groot zijn.
- Dikke voeten door voeding
Het voedingspatroon kan ook effect hebben op je voeten enkels. Zo is een voorbeeld van een product wat dit kan veroorzaken, zout. Door (veel) zoutgebruik houd je lichaam langer en meer vocht vast. Dit komt doordat er natrium in zout zit. Meer vocht kan ervoor zorgen dat er meer vochtophopingen in je voeten komen te zitten. Naast zout, kan alcohol ook effect hebben, zo houdt je lichaam door gebruik van alcohol meer watervast.
Oplossing:
-Houd rekening met de hoeveelheid zout die je eet en de hoeveelheid alcohol die je nuttigt, en probeer dit wellicht te minderen.
- Dikke voeten door overgewicht
Met overgewicht, zal je sneller dikke voeten krijgen dan mensen die geen overgewicht hebben. Bij mensen met overgewicht zit er namelijk meer vet opgeslagen in de buik, wat de bloedcirculatie in de weg kan zitten. Hierdoor kan het bloed uit de benen niet makkelijk omhoog worden gepompt wat leidt tot vochtophopingen. De oplossing zit in de aanrader om te proberen het overgewicht weg te krijgen.
- Medicijnengebruik
Bepaalde medicatie kan ook zorgen voor dikke enkels en voeten. Voor vrouwen kan dit wellicht bekend klinken voor de pil. Nog een voorbeeld is dat mensen met diabetes vaak pillen slikken voor de bloedsuikerspiegel, door deze pillen heeft het lichaam moeite met het verwijderen van natrium. Natrium zorgt er voor dat vocht wordt vastgehouden, wat dikke voeten als gevolg kan hebben. Check dus goed of de dikke voeten te maken kunnen hebben met mogelijk medicijnengebruik.
Oplossing:
-Bezoek een arts voor een diagnose en bekijk samen of het medicijnengebruik hier invloed op kan hebben.
- Overige aandoeningen
Omdat er vele oorzaken kunnen zijn voor dikke voeten en enkels, zijn er nog velen overige aandoeningen welke hiertoe kunnen leiden. Kun je jezelf niet terugvinden in een van de bovenste aandoeningen? Dan is het aan te raden een arts te bezoeken, die kan wellicht een diagnose stellen.
Concluderend
Hierbij hebben we 10 oorzaken en mogelijke oplossingen besproken voor de vervelende dikke voeten en enkels. Heb je ergens in herkend? Dan hoop ik dat je hier wat verdere mee bent geholpen. Oplossingen zijn vaak gerelateerd aan het zorgen voor een juiste bloedcirculatie. Compressiesokken kunnen hiermee helpen. Deze zorgen namelijk voor een verdeelde druk over je been wat de bloedcirculatie ten goede komt
De voordelen van Resock compressiesokken op een rij:
- Minder vermoeide benen
- Voorkom blessures & spierpijn; sneller herstel
- Comfortabele pasvorm
- Preventief tegen spataderen, verlichting bij rusteloze benen